donderdag 10 maart 2016

Hoe weet je of je baby voldoende melk heeft gedronken bij het geven van borstvoeding


Goedemorgen ouders,

Wanneer je borstvoeding geeft is het niet duidelijk hoeveel je kindje heeft gedronken en of hij wel genoeg heeft gedronken. Daarom in dit blog een aantal vragen die je kunnen helpen.

Wanneer je de onderstaande vragen met ja kunt beantwoorden dan mag je ervan uitgaan dat je kindje genoeg heeft.


  • Kijkt hij alert uit zijn ogen, wanneer hij wakker is?
  • Is hij tevreden na een voeding?
  • heeft je kindje de eerste twee dagen een à twee natte luiers, daarna minimaal 4 natte luiers op een dag (waaronder soms meerdere poepbroeken per dag)?
  • heeft je kindje de eerste drie dagen na zijn geboorte een poep die donker is van kleur en plakkerig? (Je noemt deze poep meconium)
  • Is vanaf de derde of vierde dag de kleur van de ontlasting gelig, de structuur zacht, makkelijk schoon te maken en zonder onaangename geur?
  • groeit je baby volgens de groeicurve van de World Health Organisation (WHO)?

De meeste consultatiebureaus in Nederland en bureaus voor Kind en Gezin in België, hanteren een grafiek, waarbij een baby wordt vergeleken met de groei van een gemiddelde baby. Echter veel baby's worden grootgebracht op kunstvoeding en baby's die groeien op kunstvoeding groeien anders dan baby's die borstvoeding krijgen.
Als jouw kindje borstvoeding krijgt is het, het best de grafiek te gebruiken waarbij jouw baby wordt vergeleken met baby's die borstvoeding krijgen. Deze grafieken zijn bij sommige bureau's aanwezig.

In dit blog staat een voorbeeld van zo een grafiek voor meisjes tot zes maanden oud. Deze grafiek heb ik overgenomen van de site: www.who.int/childgrowth. Op deze site staan ook grafieken voor oudere baby en natuurlijk voor jongetjes.

Ik hoop dat je alle vragen met ja hebt kunnen beantwoorden. 

Twijfel je nog een beetje of vind je het gewoon leuk om meer te lezen: 
Borstvoeding doe je zo

Liefs,

Debby

Geen opmerkingen:

Een reactie posten