dinsdag 23 februari 2016

Overgaan op vast voedsel


.





De eerste maanden geef je (borst-) voeding aan je baby. Na een tijdje zal je baby geleidelijk meer vast voedsel gaan eten. Hoe je dit het beste kunt aanpakken staat in dit artikel.

Wanneer overgaan op vast voedsel?

Wanneer je baby ongeveer een half jaar oud is kun je naast borstvoeding vast voedsel geven. Let vooral op het woordje naast. Vast voedsel is voor een zuigeling: bijvoeding. Je hoeft geen borstvoeding te laten vallen, wanneer je met bijvoeden begint. Er zijn kindjes die pas met acht of negen maanden vast voedsel willen. Maak je dan geen zorgen, borstvoeding bevat alle voedingsmiddelen die je baby-tje nodig heeft.

Hoeveel eet een baby?

Elk kindje is verschillend, maar in het begin zal je baby waarschijnlijk niet meer dan een of twee theelepels eten. Langzaam zal je kindje steeds meer gaan eten. Ook is het afhankelijk van wat je geeft. Veel kinderen vinden zoete smaken van bijvoorbeeld een banaan, lekkerder dan groeten als worteltjes. Zolang je je kindje maar alle smaken blijft aanbieden leert hij alles eten.

Hoe leert je kindje om vast voedsel te eten

Overgaan op vast voedsel kan op verschillende manieren.

De eerste is voor veel mensen het meest bekend.

Je zet je baby in een stoeltje of bij je op schoot en vervolgens geef je hapjes. Wanneer je kindje zo goed eet en jij dit een prettige aanpak vindt is dit een goede manier.

Er is ook nog een andere manier: je laat je kindje zelf eten met zijn eigen handjes. Hij zal het eten van jouw bord of zijn eigen bordje pakken met zijn handjes en in zijn mond stoppen. Wanneer hij dit elke dag doet, wordt hij al snel heel handig. Na een paar maanden heeft je kindje de techniek door en kan hij een hele maaltijd zelfstandig eten. Bij kinderen die op deze manier leren eten komt minder overgewicht voor.

Mijn kindjes leerde eten door een combinatie van bovenstaande manieren. De tweede manier geeft zeker troep in het begin. Ik legde een zeiltje op de grond waar mijn kindje zat. Na een paar weken zie je je kindje steeds handiger worden.

Op de foto zie je mijn zoontje van 7 maanden zelf zijn mandarijntje eten. 

Ik zat ernaast met een kopje koffie, maar maakte nu even de foto.

In dit blog kun je lezen wat je kindje mag eten. Wil je graag advies bij hoe je kindje goed leert eten, aarzel dan niet om contact op te nemen voor een consult.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

De wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en borstvoeding

Wanneer je begint met de borstvoeding weet je misschien nog niet hoe lang je door gaat met het geven van borstvoeding. Wel is het handig om...