dinsdag 23 februari 2016

HOE VAAK GEEF JE EEN BORSTVOEDING?


Hallo (aanstaande) moeders,


Wanneer je net begint met het geven van borstvoeding kun je onzeker zijn. Ik was dat in ieder geval wel. Een van de dingen waar ik onzeker over was is hoe vaak je je kindje moest of mocht voeden. Om het jou makkelijker te maken heb ik dit blog geschreven.


Net als bij volwassenen heeft het geen zin om een voeding te geven wanneer je baby geen dorst heeft of heel diep slaapt. Ook kan je baby nog niet met woorden vertellen dat hij honger heeft. Toch kun je zien aan je baby wanneer hij honger heeft. Het zijn kleine dingen die hij doet en ze worden hongersignalen genoemd. Hieronder staan een paar bekende:




  • sabbelen op de vuistjes
  • smakgeluidjes maken
  • onrustig bewegen met zijn armpjes 
  • met zijn hoofdje draaien
  • algemeen: onrustig zijn




Elke keer wanneer je een van de bovenstaande hongersignalen ziet, heb je grote kans dat je baby zegt: ik wil een slokje uit de borst. 
Wanneer je deze signalen niet herkent kan je baby ongeduldig worden en beginnen te huilen. Daarom is het handig om zo snel mogelijk de borst te geven wanneer je ziet dat hij onrustig wordt ofwel hongersignalen laat zien. 

Hoe vaak je baby een slokje uit de borst wil verschilt per baby. Wat je in de gaten kunt houden is dat je baby een minimum van 8 à 10 voedingen per 24 uur nodig drinkt, verdeeld over de dag én de nacht. 

Vind je het moeilijk of lastig om een hongersignaal te herkennen dan kun je beter op vaste momenten en minimaal elke drie uur, een voeding geven. Bijvoorbeeld bij het wakker worden van je kindje.


Tenslotte: blijf altijd goed naar je baby kijken. Er kunnen ook andere redenen zijn dat hij onrustig is: een vieze luier of een boertje dat dwars zit. Als zijn luier vies is verschoon je die natuurlijk en heeft hij last van een boertje dan kun je hem beter rechtop tegen je aan houden, zodat de lucht kan ontsnappen.


Wil meer lezen over hoe je met plezier borstvoeding kunt geven, lees dan het boek Borstvoeding doe je zo.

Liefs,

Debby

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

De wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en borstvoeding

Wanneer je begint met de borstvoeding weet je misschien nog niet hoe lang je door gaat met het geven van borstvoeding. Wel is het handig om...